Alla inlägg den 20 mars 2010

Av Anders Branderud - 20 mars 2010 23:17

Torahn befaller att man ska följa mishpat. Förklaring av ordet mishpat (källa: www.netzarim.co.il ; glossaries): ”Mi•shәpât′  concerns the definitive, authoritative and just interpretation of Tor•âh′  applied to real life situations.” Mishpatim (plural av mishpat) beslutas av batei-din (plural av “beit din”; judisk domstol).

Ribi Yehoshua ha-Mashiakhs talmidim (lärlingar) hette Netzarim. Deras beit-din hette beit-din ha-Netzarim.


Om Paulus:

”Innan hans ”första uppdrag” (till Cypern) år 45 i vår tid, så resulterade Paulus omedgörliga fasthållande till hans hellenistiska ”vision” slutligen i ett brytande [med Netzarim] och hans kareit, i att han blev utstryken ur Yukhhasin (inte endast från Netzarim), är dokumenterad av Eusebius (EH III, xxvii.4), och beskrives med typisk judisk elegans i ”NT”) (Ma’avar 15:38) som att "having been 'delivered over to khën (graciousness) of י--ה by the brothers" (se noter till Appendix IV, Transition 15, Atonement In the Biblical 'New Covenant' (ABNC)).

Ända till hans kareit, som pekas ut i Ma’avar 13:9 (och beskrivet i Ma’avar 15.38), refereras han till som Shaul, emedan han i Ma’avar 13:9 för sista gången benämnes med hans hebreiska namn, Shaul, och för första gången kallas med hans hellenistiska namn, Paulus – avfällingen som aldrig mer (förutom av honom själv i hans egna brev) refereras till som Shaul.”


Paulus blev kareit (”excised”) av beit-din ha-Netzarim. Torahn befaller att vi ska följa mishpatim av batei-din, och detta är mishpat av beit-din ha-Netzairm.


Torah inklusive Halakhah (se förklaring av ordet i glossaries på nedanstående hemsida) med en formell logisk koppling till Torahn (alltså det är ett mitzwah (direktiv eller military-style order), kräver subordinering till ett beit-din. Den enda möjligheten (lär mer om varför så är fallet i nedanstående Netzarim-hemsida) för de som tror att Ribi Yehoshua är Mashiakh (Messias) och vill följa honom är att subordinera till beit-din ha-Netzarim (det enda legitima Netzarim: www.netzarim.co.il).

Ovido - Quiz & Flashcards